Nieuws

Zeg vaarwel tegen eelt en blaren!

24 april 2018 - Blogberichten

De zomer komt eraan, we ruilen stilaan onze gesloten schoenen in voor flipflops, sandaaltjes, open schoenen. Onze stappers krijgen het elke dag hard te verduren. We zweten, krijgen blaren, ontwikkelen eelt. Ze voelen vaak droog, ruw en hard aan. Daarom is het nodig voldoende aandacht te besteden aan onze voeten en ze met de nodige zorg, tijdig eens in de watten te leggen!

Eelt

Het vormen van eelt, verharde huid is een natuurlijk mechanisme van de huid om zich te beschermen tegen wrijving of ruwe ondergrond. Om de voeten terug zachter te maken is het cruciaal ze af en toe eens te exfoliëren. Je doet dit best nadat je ze een kwartiertje geweekt hebt in lauw water, eventueel met een zuiveringszout of milde zeep. Vervolgens kan je aan de slag met je voetrasp of voetvijl. Nadat je de bovenste dode huidlaag verwijderd hebt, hydrateert u best uw voeten met een voetcrème op basis van ureum, zo blijft de bovenste huidlaag mooi gehydrateerd, zacht en soepel. 

Blaren

Bij constante druk of wrijving op een bepaalde plaats ontstaat er een met vocht gevulde zwelling onder de opperhuid, die als het ware een kussentje vormt en de andere huidlagen enigszins beschermt. Blaren kunnen ook ontstaan door brandwonden, extreme zonnebrand en koude verbranding (vrieskou).

De grote boosdoeners die blaren in de hand werken, zijn warmte en vocht. Warmte kan ervoor zorgen dat je voeten opzwellen, waardoor je schoenen nét te klein aanvoelen. En te lang te kleine schoenen dragen, leidt regelrecht tot blaren. Vocht maakt de huid dan weer weker, wat al snel voor blaren kan zorgen. De oplossing? Houd je voeten droog en laat ze ademen! Trek die heerlijke slippers of zomerse hakjes dus maar gauw aan!

Enkele tips:
1. Laat blaren heel! Wanneer je ze doorprikt, maak je een open wonde, dit zorgt voor groter infectiegevaar!
2. Gebruik een blaarpleister. Die vormt een soort 2e huid, beschermt de huidlaag en zorgt dat de blaar zijn vocht verliest, zodat het infectierisico gereduceerd wordt.
3. Heb geduld, laat de blaarpleister liggen tot die vanzelf loskomt. Op die manier verstoor je het genezingsproces niet.